Menu Sluiten

Appel-peer-plaatkoek (Thema: Bakkie troost)

Met een klein groepje hebben we gezellig een uurtje bij kunnen kletsen onder het genot van koffie, thee en zelfgemaakte appel-peer-plaatkoek. Tja, het is niet zoals we gewend zijn, maar toch was het fijn om jullie weer te zien en te spreken.
Hier is het recept van de appel-peer-plaatkoek. Het komt oorspronkelijk van de website vriendinnenonline.nl en is hier in een aangepaste vorm weergegeven.


  • bakblik van 23cm x 33cm
  • oven

Vulling

  • 3 appels (bijv. Elstar)
  • 1 peer
  • 30 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 2 tl. kaneel

Deeg

  • 250 gram bloem
  • ½ tl. zout
  • ½ tl. bakpoeder
  • 100 gram suiker
  • 225 gram boter
  • 1 ei, geklopt

Glazuur

  • 125 gram poedersuiker
  • ± 2 eetlepels melk (tot je de juiste substantie hebt)
  • evt. 1 tl. vanille-extract

  1. Vet het bakblik in.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.

Vulling:

  1. Schil de appels en de peer en snij ze in blokjes.
  2. Doe ze in een kom en voeg de bloem, suiker en kaneel toe.
  3. Roer even goed door en zet aan de kant.

Deeg:

  1. Doe de bloem, zout, bakpoeder en suiker in een andere kom. Roer goed door.
  2. Snij de boter in blokjes en doe deze bij het bloemmengsel.
  3. Doe dit mengsel in de keukenmachine en mix tot je een kruimelig mengsel krijgt.
    Mocht je geen keukenmachine hebben, dan kan je dit ook met twee messen en/of je handen doen.
  4. Voeg het ei toe en meng tot je bijna een deegbal krijgt.

Samenstellen en bakken:

  1. Maak de bodem door 2/3e van het deeg in de bakvorm te drukken.
  2. Schep het appel-peer-mengsel op de bodem, maar voeg het vocht wat van de peer afkomt er niet aan toe.
  3. Verkruimel het restant van het deeg boven het appel-peer-mengsel.
  4. Zet het in de oven voor ongeveer 45 minuten. Als de topping goudbruin is, dan is het klaar.
  5. Laat het baksel volledig afkoelen.

Afwerken met glazuur

  1. Doe de poedersuiker in een kom.
  2. Doe daar de melk per eetlepel bij en roer goed door voordat je meer melk toevoegt.
  3. Als je de juiste consistentie hebt, giet het dan met een eetlepel over je baksel en klaar is kees!

Zie voor het originele recept: https://www.vriendinnenonline.nl/home-en-kitchen/appel-peer-plaatkoek

Posted in 2020-09-19 (september), Recepten 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *