Menu Sluiten

Moussaka met bechamelsaus (Thema: Grieks)

Bechamelsaus

  • 131,25 g ongezouten boter (of margarine)
  • 87,5 g tarwebloem
  • 0,88 l halfvolle melk
  • 1,25 tl zout
  • 1 gedroogd laurierblaadje
  • 3,5 middelgrote eieren

Moussaka

  • 3 tenen knoflook
  • 1,75 uien
  • boter
  • 500 g ambachtelijk rundergehakt
  • 1 gedroogd laurierblaadje
  • 1,5 tl kaneel
  • 1,5 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 l passata di pomodoro (AH puur en eerlijk biologisch)
  • 1,25 tl zout
  • 500 g grote kruimige aardappelen
  • 2,5 aubergines
  • 2,5 el traditionele olijfolie

Bechamelsaus

  1. Smelt de boter in een steelpan.
  2. Voeg de bloem toe.
  3. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren (= roux). Dit duurt 5 min.
  4. Verwarm de melk in een steelpan.
  5. Voeg de melk al roerend toe aan de saus en breng aan de kook.
  6. Voeg de zout en de laurierblaadjes toe en laat het 5 minuten op laag vuur koken.
  7. Neem de bechamelsaus van het vuur.
  8. Verwijder het laurierblaadje en roer het ei erdoor.

Moussaka

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Vet de ovenschaal in met wat olie of boter.
  3. Snijd de knoflook fijn en snipper de ui.
  4. Smelt de rest van de boter en fruit de knoflook en ui 1 minuut.
  5. Voeg het gehakt, het laurierblaadje, de kaneel en nootmuskaat toe.
  6. Bak in 8 minuten bruin.
  7. Voeg de passata di pomodoro (tomatensaus) en het zout toe en breng aan de kook.
  8. Laat op laag vuur 20 minuten koken zonder deksel op de pan. Roer regelmatig.
  9. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in plakken van een 1/2 cm.
  10. Kook de aardappelen in water met zout in 10 minuten beetgaar.
  11. Verwijder ondertussen de kroontjes van de aubergines.
  12. Snijd ze in de lengte in plakken van 1 cm.
  13. Verhit de olie en bak de aubergine in delen goudbruin. Dat duurt 5 minuten per deel. Keer halverwege.
  14. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de aubergine over de ovenschaal.
  15. Leg hierop de aardappel, gehaktsaus en bechamelsaus.
  16. Bak in circa 50 minuten in de oven goudbruin.
Posted in 2018-03-31 (maart), Recepten 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *