Menu Sluiten

Hartige quiche met prei en spruiten (Thema: “Vergeten groenten”)

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de “vergeten groente” snijbiet te gebruiken in dit gerecht. Vanwege de kosten (we zijn gebonden aan een budget gebaseerd op het aantal deelnemers) bleek dit niet haalbaar en is gekozen voor spruiten in plaats van snijbiet.


  • bakpapier
  • 1 pakjes bladerdeeg
  • 2 eetlepels boter en extra om de ovenschaal mee in te vetten
  • 3 flinke preien
  • 1 tl. gedroogde tijm
  • 750 gram spruiten
  • 250 ml room (slagroom)
  • 3 grote eieren
  • 1 tl. zout
  • flink wat zwarte peper
  • snuf nootmuskaat
  • geraspte, wat oudere kaas naar smaak (is niet per se nodig, maar wel lekker, dus niet te veel)

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Bekleed de bodem van de ovenschaal met bakpapier.
  3. Vet de zijkanten in.
  4. Bekleed de ovenschaal met het bladerdeeg en zorg dat de zijkanten ook bedekt zijn met bladerdeeg.
  5. Was de prei en hak het in grove ringen. Gebruik alleen het witte en lichtgroene gedeelte.
  6. Smelt boter in de pan.
  7. Bak de prei met de tijm, peper en zout in 10 minuten gaar. De prei moet zacht, maar niet bruin worden, dus regelmatig roeren.
  8. Maak de spruiten schoon.
  9. Voeg dit toe aan de prei en stoof dit nog een paar minuten.
  10. Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen.
  11. Meng de room met de eieren en wat zout, peper en nootmuskaat.
  12. Voeg de geraspte kaas toe.
  13. Roer de afgekoelde prei met spruiten door het roommengsel.
  14. Giet het mengsel in de met bladerdeeg beklede ovenschaal en zorg dat de groente gelijkmatig is verdeeld.
  15. Bak de taart 15 minuten en verlaag daarna de temperatuur naar 180 graden.
  16. Bak het nog 15 minuten en check of de taart gaar is. Anders nog iets langer in de oven.
  17. Even 10 minuten afkoelen en desgewenst uit de vorm halen.
  18. ​Let erop met uitserveren dat het bakpapier niet opgediend wordt 😉
Posted in 2018-11-11 (november), Recepten 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *